Pas på din barberkniv
Strigling, slibning og pleje
Hører du til dem, der vil have den der ægte, gammeldags barberfornemmelse og føler for at tage skridtet videre fra shavetten og gå all in, er vi endelig nået frem til den gamle, hæderlige barberkniv. Vi taler om stil og elegance (og for mange kvinder – seks appealer), og du synes måske, at det er værd at gå på kompromis med den ekstremt hudnære barbering hos shavetten for i stedet at opleve, hvordan det er at arbejde med en historisk skraber, som stammer hundredvis af år tilbage og passe dit værktøj lige så minutiøst som en bilentusiast vokser sin veteraner. For mere ægte bliver det ikke.

Hvis du føler dig lige så godt tilpas efter forsøgene med shavetten eller sikkerhedshøvlen og vurderer, at du nogenlunde behersker teknikken, kan du være klar til barberkniven. Til forskel fra en shavette kræver en barberkniv en hel del arbejde, kærlighed og pleje. Bladet er smedet, hvilket gør, at det kræver omsorg, og det er også et ansvar, der falder på dig som ejer, hvis du vil have et godt barberingsresultat. Men det er også en del af charmen – det er en livsstil og luksusfølelse, du investerer i, som ikke kan sammenlignes med noget andet.
En barberkniv består af to hoveddele: et skaft (som en shavette har) og en foldekniv, som i sig selv har en æg (den skarpe langside) og en ryg. Kniven og skaftet sidder sammen ved hjælp af en såkaldt hale.
På de finere knive er knivbladet ofte gulddekoreret.
Det er utroligt vigtigt, at din barberkniv er af kvalitetsstål, ellers får du ikke en god, skarp æg, og så kan du også glemme alt om effektiv barbering. Det bedste materiale er såkaldt kulstofstål (kendt for at give meget god skarphed og almindeligt i kokkeknive og også bilkarosserier) eller stål med sølv i. Dem finder du blandt andet hos det tyske firma Dovo, som er en af verdens førende virksomheder inden for barberknive og tilbehør. Blandt de mest smukt udformede og håndlavede knive af høj kvalitet finder vi franske Thiers-Issard Sabatier. Der findes også svenske mærker som Heljestrand, fremstillet i Eskilstuna, som er af høj kvalitet.
Rustfrit stål har vi set i forbindelse med udskiftelige dobbeltblade, og det fungerede udmærket til dette formål, men her er det bestemt ikke at anbefale (ser du en kinesisk barberkniv med rustfrit stål – jo, de findes fx på second hand-markedet – skal du lave krydstegnet og søge videre). De kan ganske enkelt ikke slibes til nogen form for skarphed.
Prisforskellen på barberknive ligger ellers oftest i håndtagene, og hvor eksklusive de er i udseende og valg af materiale. Bøffelhorn, spansk eg og ebenholts er generelt nogle hundredelapper dyrere end plast og perlemorsimitation (selv om variationen er stor). På de finere knive er knivbladet ofte gulddekoreret. Hvis du vil fremstå som ekstra selvsikker og have en rigtig kostbar, findes der faktisk ligeknive med skaft af ægte mammut (certifikat medfølger), men så må du også tage fem tusinde kroner frem! Luksus skal koste.
Et lille udvalg af vores mange barberknive
Eller se hele vores sortiment af barberknive her ...
Barberknivenes bredde måles i tommer og fås i størrelser fra 3/8 til 7/8 tommer, og her er det igen et spørgsmål om individuelt valg og personlig smag, der afgør, hvad man foretrækker. Et bredere blad har mere plads til at fjerne rester fra skum og hårstrå, men er samtidig også sværere at manøvrere. Den forreste spids kan også have forskellige former på forskellige knive, men en rund spids anses som regel for at være lettest at barbere med og indstille med mindst en blodhvide.
Barberknive fremstilles også i forskellige slibninger, og her er der grund til at tænke sig om både en og to gange – systemet kan virke kompliceret, men er vigtigt at bruge lidt tid på, da det kan have en vis betydning for det rigtige valg af kniv efter dine forudsætninger.
De mest almindelige slibninger er Full Hollow, 1/2 Hollow og 1/4 Hollow, hvilket indikerer, hvor konkav den nederste del af bladet er ved æggen. Jo mere konkav en kniv er, jo tyndere er den og dermed også skarpere. En Full Hollow er meget konkavt slebet og bliver generelt meget skarpere og tyndere end en 1/2 Hollow eller 1/4 Hollow. Og jo tyndere den er, jo sværere bliver den også at mestre – så skal du have en Full Hollow, bør du helt sikkert have lidt erfaring og en sikker hånd. En 1/2 Hollow og 1/4 Hollow (også kaldet "Wedge" eller på svensk "Kil" efter formen) er derimod mere lige og diagonal i sin slibning ned mod æggen og dermed betydeligt tungere. Den bliver mere stabil og stabil at håndtere, og derfor anbefales den ofte til nybegynderen.
Er du rigtig erfaren, kan du give dig i kast med en såkaldt singing razor, en barberkniv, som er ekstra skålslebet – altså Full Extra Hollow. Navnet har den fået, fordi den synger, hvis du knapper på klingen. Dette kan dog ikke anbefales, da det ødelægger afbalanceringen. Afbalancering er et kapitel for sig selv, som er meget kompliceret. Som kuriosa kan nævnes, at 25 procent af de knive, der slibes til Full Extra Hollow, skal kasseres fra fabrikken, da de ikke holder målet.
Kendte producenter som Dovo anbefaler, at man ikke sliber barberkniven mod en slibesten, før det er absolut nødvendigt, dvs. ca. én gang om året. Når du køber en barberkniv, er den dog altid nyslebet, og hvis du vedligeholder den regelmæssigt, holder den en hel levetid. Det er derfor, man udfører en såkaldt strigling.
Strigling er en proces, der udføres på en lang læderrem (elastisk,på engelsk kaldet "strop") for at bevare barberknivens æg – ikke for at slibe kniven. At strigle barberkniven betyder, at du retter de mikroskopiske "bølger" eller "buler" ud, som dine skægstubbe forårsagede ved den seneste barbering. Rygtet siger, at groft skæg er lige så svært at forcere som tynd kobbertråd, så du kan jo forestille dig, hvordan æggen ser ud i mikroskop efter barbering.
Der findes tre varianter af strimler (som oftest er af kalve- eller bøffelskind, og hvor Dovo er den mest kendte producent)
Den ophængelige rem
Har en krog eller et øje i den ene ende og et håndtag i den anden. Pelssiden, som er den blanke side, skal være op. Snoren skal derefter holdes stram, og kniven skal ligge med hele bladet fladt mod skraberen. Gents sælger også sin egen variant med ægte kalveskind på forsiden og kanvas på bagsiden (kanvassiden bruger du inden striglingen på skindsiden til at polere knivskantens skarphed) samt en bredere rem i rent koskind.
Rygtet siger, at groft skæg er lige så svært at forcere som tynd kobbertråd.
Pagajstregl
Er naturligvis udformet som – lige præcis det – en pagaj, og til at bruge den, hviler du den enten på et bord eller et knæ. Godt, hvis man synes, det er besværligt at holde den hængende strigle striglet striglet strakt.
Håndstrigel
En variant fra producenten Dovo, som ligner en paddeltrigel, men som er spændt op på en metalramme, og som for mange føles lettere at arbejde med i begyndelsen. Den har dog ikke lige så stor striglebredde som de øvrige, hvilket betyder, at knivens bredde ikke bliver stritlet i et strøg, men at du må trække kniven flere gange.
Når du strigler, så husk at holde din strigle striglet strakt, hvis du bruger en hængende variant. Første gang du bruger striglen – og derefter, når striglen føles tør – skal du bruge striglepasta (der findes også specielle læderbalsam). Fedtet i pastaen er beregnet til at holde striglen blød og smidig og får kniven til at glide mere trægt. Du begynder med at smøre striglepastaen på pelssiden, som er den blanke side (hvis Dovo er producenten, er det den side af striglen, hvor du ser trykket "Dovo"). Fedtet arbejdes derefter ind i skindet med hånden. Striglepastaen behøver ikke at anvendes ved hver strigling, men kun når læderet begynder at føles tørt.
Et lille udvalg af produkter til strigling
Eller se hele vores udvalg af striglingprodukter her ...
Når du strigler, lægger du kniven plant mod striglen og trækker i knivryggens retning, først mod dig og derefter fra dig. Hele tiden med knivryggen i trækretningen. Man behøver absolut intet tryk på kniven, men det er nok med barberknivens egen tyngde. Træk barberkniven diagonalt over hele striglens længde. Når du vender kniven, gør du det med knivryggen mod striglen og ikke æggen, ellers ødelægger du både æg og strigle. Efterhånden som du strigler, vil "bulerne" på æggen stoppe mod midterlinjen, og æggen igen blive lige og skarp.
Strigl ikke straks efter barbering, da den er porøs, og en kraftig strigling kan i så fald medføre, at den yderste del af æggen i værste fald bliver brudt eller delvist går i stykker. Strigl derfor altid, inden du barberer dig, ikke efter.
Det er bedst at bruge striglen inden hver barbering i ca. 1-2 minutter, afhængigt af hvor skarp og sløv kniven er. Det vigtigste er, at man aldrig trækker kniven i den skarpe sides retning, det ødelægger din dyrebare barberkniv (og det er let at skære i eller ødelægge striglen i begyndelsen, hvis man er uvant med at lave fejl!). Du skal heller ikke vaske kniven efter strigling, det gør du kun efter barbering.
Slibning er noget, der skal overlades til de professionelle, og generelt anbefales det, at man afleverer sin barberkniv til slibning hos en specialist, når det bliver tid. Det koster mest et par hundredekronesedler, men det kan være værd, når man tænker på de permanente skader, du kan tilføje bladet, hvis du ikke ved, hvad du laver. Nærliggende barbershops plejer at have adresser og telefonnumre til dem, der har specialiseret sig i slibning af barberknive.
Generelt anbefales det, at man afleverer sin barberkniv til slibning hos en specialist.
Skulle du alligevel føle, at du har styr på situationen og erfaring nok til at gøre det selv, så tænk på følgende: Når du sliber kniven på en slibesten (kan købes), er det i stedet omvendt sammenlignet med, når du strigler. Ved slibning trækker du med æggen først fast i skærende bevægelser. Vend kniven, mens den stadig ligger på stenen, med ryggen mod. Bevægelsen, der bliver til det, kan sammenlignes med en otte. Det er bedst at se nogle af de instruktionsfilm, der ligger på bl.a. Youtube. Her kan den erfarne også finde gode tips og tricks. Og hvis du er i tvivl om teknikken, kan det være en fordel at købe en gruppe brugte knive hos Tradera til at øve dig, inden du lægger din egen dyreklo mod stenen. Brugte barberknive, som dur til slibeøvelser, kan du finde for under femtiolappen.
Når du sliber, skal du først have en form for olie eller vand på stenen – det spiller egentlig ikke nogen rolle, hvilken (almindelig oliven- eller rapsolie, som de fleste har hjemme, er helt okay). Når du er færdig med at slibe, kan du teste kniven ved hjælp af din negl. Griber kniven i neglen, er slibningen færdig, og du kan begynde at stritte kniven. Når kniven er tilstrækkelig skarp til barbering, skal du kunne skære et hårstrå af.