vælg den rigtige barberkniv
Barberingen er en naturlig del af den mandlige kultur. For mange er det en kedelig rutine, som helst skal gå hurtigt. For andre et helligt ritual med skarpe værktøjer og et perfekt resultat. Den, der lærer at mestre barbering med kniv, får en følelse og nærhed, som ingen barberskraber kommer i nærheden af.

At købe den rigtige barberkniv handler om at træffe mange valg. Du møder mange forskellige blade, størrelser, former og materialer. Vi guider dig gennem knivjunglen, så du finder den rigtige kniv.
Fast eller udskifteligt blad?
Det første og største valg står mellem to helt forskellige knive. Den klassiske kniv har et fast blad og det respektindgydende navn Cut Throat Razor. Alternativet er kniven med et udskifteligt blad, som ofte kaldes Shavette.
Læs mere om Shavette vs. Cut-Throat
Den klassiske barberknivs forskellige dele
Når du skal vælge en barberkniv med fast blad, møder du flere nye valg. Og priser, der varierer fra nogle hundrede kroner til mange tusind kroner.
Skaftet
Barberknivens håndtag påvirker oplevelsen og prisen mere end knivens funktion og anvendelighed. Hvilket skaft du vælger, er et spørgsmål om personlig smag og behag. De fleste cut-throats har et skaft af ben, træ (i begge tilfælde ofte håndlavede) eller plastharpiks. Alle fungerer, men med valget af skaft kan du få en kniv, der er helt unik og meget eksklusiv.
Mærk efter, hvordan knivens form og materiale ligger i hånden. Får du et godt greb? Er vægten tilpas? Knive i plastplastresin (f.eks. perlemor, skildpaddeimitation, plast etc.) er ofte lettere, mens træ og forskellige typer ben har en større vægt, og desuden føles mere luksuøse og elegante.
Bladmateriale
Det vigtigste ved barberkniven er, at den er skarp. Kulstål fra Solingen i Tyskland eller Sheffield i England er to sikre kort. De leveres ofte færdigslebne og kan bruges med det samme. Da kulstofstål er meget rustmodent, er det vigtigt at tørre bladet ordentligt af efter brug og smøre det ind ved længere tids opbevaring. Et ekstra interessant blad er det maskerede blad, hvor smeden har lagt vægt på forskellige lag af jern og stålkvaliteter igen og igen. I dette blad kombineres jernets sejhed med stålets skarphed. Du kan genkende et gamacheret blad på det smukke marmorerede mønster i klingen. Det er knivbladenes Rolls Royce, og priserne på ægte gamacherede knive er høje.
Billige knive dukker op med jævne mellemrum på det brugte marked, men det er vigtigt, at typen af stål er angivet – er de af rustfrit stål, skal de helt klart undgås, da de hverken kan stritles eller slibes i tilfredsstillende grad. De er med andre ord umulige at få skarpe.
Bredde
Barberknivens bredde er angivet i tommer. Bladets bredde påvirker knivens vægt og smidighed. Et smallere blad på 5/8 tommer er nemmere at styre og dermed et godt valg som introduktion eller til brugere med lidt mindre hænder. Et bredere blad på 6/8 tommer er ofte valget for vante brugere og for brugere med lidt grovere hænder.
Hulrum/Skålning
Barberknivens blad er oftest skålformet. Mere konkavt skålslebne blade giver en skarpere kniv med mere fleksibilitet, men også en mere lynende kniv. Hvordan knivbladet er skålformet, påvirker barberoplevelsen. En ung hud, der er fast og glat, kræver ikke så meget fleksibilitet fra kniven. Så fungerer et helt plant (flad eller wedge) blad, et meget usædvanligt blad. Når huden bliver ældre, mister den elasticitet og fasthed. En god barbering kræver så et mere skålformet blad. Et almindeligt blad er det halve skålslebne (1/2 hollow), som ofte forekommer på lidt billigere knive. Mere skålformede blade er de mest fleksible, og de fungerer på alle hudtyper. Det mest skålformede blad er det fuldt eller ekstra skålslebne (full hollow/extra hollow) blad. Et blad, som giver en noget dyrere, men også skarpere kniv.
Nosen
Hvordan knivens spids er udformet, påvirker barberingen. Skarpe og tydeligt markerede kanter giver en høj præcision, men øger risikoen for snitsår. Mere afrundede hjørner er mere tilgivende, men kommer ikke lige så nemt til svært tilgængelige områder. Der findes fire populære næseformer. Den mest almindelige er den afrundede næse (round nose). Spidsen har ingen tydeligt markerede hjørner, hvilket minimerer risikoen for snitsår, men den har ingen nøjagtighed ved præcisionsbarbering. Dette er en kniv, vi ofte anbefaler til uerfarne brugere og glatbarberede mænd. Den franske snude (french nose) har en afrundet overside, men et skarpt markeret hjørne. Det giver en kniv, som nemmere kan komme til det svært tilgængelige område under næsen. Den krogformede næse (hook nose) har en konkav bue i spidsen. Det giver en fleksibel kniv, som kræver en vant handel. Den kantede næse (square nose) anvendes ofte til præcisionsbarbering af mindre partier.
Teknologi
Hvis du har valgt at barbere dig med en cut-throat, skal du strigle den først. Klik her for at se hvordan.