Barberknivens forskellige dele

Ligesom de fleste shavetter har en traditionel barberkniv et drejeligt håndtag. I dette håndtag sidder selve knivsbladet, hvor æggen er den skarpe side af bladet, som du skærer og barberer med. Bladets bagside kaldes ryg og dets forside næse eller spids. Det bevægelige håndtag sidder fast i bladets bageste del, dvs. nakken og halen. Udformningen af nakkens underside er vigtig for at få et godt greb, når du holder på kniven, nogle gange kan den være riflet. Knivsbladet skal helst være af kulstål – ofte kan du se barberknive af rustfrit stål blive solgt på nettet, men de er generelt håbløse at slibe og få tilstrækkeligt skarpe.
Klingens bredde måles i tommer (ca. 2,54 cm), den smalleste oftest i 3/8 tommer og den bredeste i 7/8 tommer. Det er generelt en smagssag, hvilken bredde man vil have, men et bredere blad giver naturligvis mere tyngde og fasthed. Hvilken type spids man vælger, er også en smagssag; dem med lige næse/spids er gode for dem, der vil lave skarpe kanter på f.eks. skæg eller komme til områder, som er svære at mestre, da den såkaldte "tåen" så bliver skarp og vinkelret.